Najnowszy numer

Partnerzy

Żywienie koni

Żywienie koni
Prof. dr hab. Szczepan Chrzanowski

W procesie ewolucyjnym przewód pokarmowy koni został przy­stosowany do trawienia różnorodnych pasz roślinnych zawierających duże ilości włókna. Pokarm był pobierany często i w małych ilościach. Przewód pokarmowy koni nie jest przystosowany do trawienia dużej ilości pasz treściwych oraz małej częstotliwości odpasów. Podawane koniom pasze oraz sposoby karmienia, poza pokryciem potrzeb po­karmowych, muszą być dostosowane do budowy i fizjologii przewodu pokarmowego ukształtowanych w wyniku ewolucji tego gatunku.Podstawowym składnikiem prawidłowego i ekonomicznego żywienia koni, bez względu na rodzaj użytkowania, powinny być pasze objętościowe. Konieczne przy wzroście młodych koni i użyt­kowaniu dodatki ziarna, białka, składników mineralnych i witamin oraz innych suplementów powinny być stosowane tylko w celu uzu­pełnienia niezbędnych składników odżywczych. Nadmiar składników pokarmowych, do których trawienia przewód pokarmowy koni nie jest przystosowany, może powodować niebezpieczeństwo zaburzeń w trawieniu i w konsekwencji spowodować zmniejszenie wydajności w pracy, schorzenia oraz upadki.Żywienie jest jednym z czynników środowiskowych decydującym o kosztach utrzymania, wydajności koni w pracy oraz ich zdrowiu. Należy podkreślić, że bardzo dobrym żywieniem nie da się zrobić mistrza olimpijskiego z konia o miernych założeniach genetycznych. Natomiast u bardzo dobrych koni drastyczne błędy w żywieniu na pewno pogorszą ich wyniki i stan zdrowia. Udział żywienia w struk­turze kosztów wychowu i utrzymania koni waha się od 10 do ponad 40%. W prawidłowym zarządzaniu żywieniem koni powinny być uwzględnione następujące czynniki:•    budowa i fizjologia przewodu pokarmowego,•    możliwości pobrania różnych pasz,•    stosunek pasz objętościowych do treściwych zapewniający do­stateczny udział włókna,•    zbilansowanie dawek (energia, białko, związki mineralne i wi­taminy),•    wpływ żywienia na wzrastanie i rozwój źrebiąt oraz wydajność koni w pracy,•    koszty produkcji (zakupu) oraz jakość stosowanych pasz,•    optymalizacja kosztów żywienia,•    schorzenia wywoływane nieprawidłowym żywieniem.

Rok wydania: 2014
Oprawa: twarda
Stron: 135

SPIS TREŚCI

Spis treści

1. BUDOWA I FIZJOLOGIA PRZEWODU POKARMOWEGO KONI 7

Jama gębowa

Żołądek

Jelito cienkie

Jelito grube

2. SKŁADNIKI POKARMOWE

Substraty energetyczne

Węglowodany

Tłuszcze

Białko

3. POTRZEBY ENERGETYCZNE I BIAŁKOWE

4. KONDYCJA KONI

5. ZWIĄZKI MINERALNE

Makroelementy

Elektrolity

Mikroelementy

Witaminy

Witaminy rozpuszczalne w wodzie

6. PASZE STOSOWANE W ŻYWIENIU KONI I ZASADY ICH SKARMIANIA

Owies

Jęczmień

Żyto

Pszenica

Pszenżyto

Kukurydza

Nasiona roślin strączkowych gruboziarnistych

Otręby pszenne

Otręby żytnie

Nasiona roślin oleistych i produkty uboczne przemysłu olejarskiego

Inne pasze treściwe pochodzenia roślinnego

Pasze pochodzenia zwierzęcego

Przemysłowe mieszanki paszowe

Rodzaje, skład i technologia produkcji przemysłowych mieszanek paszowych dla koni

Pasze objętościowe soczyste

Pasze objętościowe suche

Dodatki paszowe

Pojenie koni

7. ŻYWIENIE RÓŻNYCH GRUP KONI

Koszty żywienia

Baza paszowa

Zadawanie pasz

Okres dpoczynku między odpasem a rozpoczęciem pracy

Skutki nieprawidłowego żywienia

Żywienie ogierów

Żywienie klaczy krytych i źrebnych

Żywienie klaczy karmiących

Żywienie źrebiąt

Żywienie koni użytkowanych wierzchowe

Żywienie koni roboczych

8. LITERATURA

Najnowsza książka