Najnowszy numer

Partnerzy

2014; twarda; 135

W procesie ewolucyjnym przewód pokarmowy koni został przy­stosowany do trawienia różnorodnych pasz roślinnych zawierających duże ilości włókna. Pokarm był pobierany często i w małych ilościach. Przewód pokarmowy koni nie jest przystosowany do trawienia dużej ilości pasz treściwych oraz małej częstotliwości odpasów. Podawane koniom pasze oraz sposoby karmienia, poza pokryciem potrzeb po­karmowych, muszą być dostosowane do budowy i fizjologii przewodu pokarmowego ukształtowanych w wyniku ewolucji tego gatunku.Podstawowym składnikiem prawidłowego i ekonomicznego żywienia koni, bez względu na rodzaj użytkowania, powinny być pasze objętościowe. Konieczne przy wzroście młodych koni i użyt­kowaniu dodatki ziarna, białka, składników mineralnych i witamin oraz innych suplementów powinny być stosowane tylko w celu uzu­pełnienia niezbędnych składników odżywczych. Nadmiar składników pokarmowych, do których trawienia przewód pokarmowy koni nie jest przystosowany, może powodować niebezpieczeństwo zaburzeń w trawieniu i w konsekwencji spowodować zmniejszenie wydajności w pracy, schorzenia oraz upadki.Żywienie jest jednym z czynników środowiskowych decydującym o kosztach utrzymania, wydajności koni w pracy oraz ich zdrowiu. Należy podkreślić, że bardzo dobrym żywieniem nie da się zrobić mistrza olimpijskiego z konia o miernych założeniach genetycznych. Natomiast u bardzo dobrych koni drastyczne błędy w żywieniu na pewno pogorszą ich wyniki i stan zdrowia. Udział żywienia w struk­turze kosztów wychowu i utrzymania koni waha się od 10 do ponad 40%. W prawidłowym zarządzaniu żywieniem koni powinny być uwzględnione następujące czynniki:•    budowa i fizjologia przewodu pokarmowego,•    możliwości pobrania różnych pasz,•    stosunek pasz objętościowych do treściwych zapewniający do­stateczny udział włókna,•    zbilansowanie dawek (energia, białko, związki mineralne i wi­taminy),•    wpływ żywienia na wzrastanie i rozwój źrebiąt oraz wydajność koni w pracy,•    koszty produkcji (zakupu) oraz jakość stosowanych pasz,•    optymalizacja kosztów żywienia,•    schorzenia wywoływane nieprawidłowym żywieniem.

2014; twarda; 283

Od ukazania się pierwszego wydania podręcznika pt.: Podstawy anatomii zwierząt minęło 5 lat. O jego przydatności dydaktycznej i popularności świadczy pośrednio fakt, że dość szybko przestał być dostępny na rynku wydawniczym.Wobec pozytywnej oceny wydania poprzedniego zachowano w nim dotychczasowy, bardzo przejrzysty układ treści i zawartość poszczególnych rozdziałów oraz dokumentację ilustracyjną. Uzupełniono je jedynie o drobne poprawki, dotyczące przede wszystkim nazewnictwa. Dodano także nowy rozdział, w którym zamieszczono pytania kontrolne. Powinny one ułatwić powtarzanie materiału i dokonywanie samooceny stopnia jego opanowania.Podręcznik ten zawiera zasadnicze informacje dotyczące przede wszystkim anatomii makroskopowej kilku najbardziej popularnych gatunków zwierząt domowych. Do anatomii mikroskopowej i rozwojowej sięgano bardzo oględnie i tylko w zakresie, jaki był konieczny do właściwego zrozumienia poszczególnych struktur wchodzących w skład organizmów zwierzęcych. O takim potraktowaniu sprawy zadecydowało przeznaczenie tego opracowania dla kierunków studiów biologicznych, gdzie anatomia jest wykładana tylko w podstawowym zakresie, jako przedmiot samodzielny bądź w powiązaniu z innymi dyscyplinami (biologia, biotechnologia, rolnictwo, zootechnika).

2013; twarda; 156

Publikacja stanowi studium metodyczno-statystyczne. W części wprowadzającej omówiono główne nurty interdyscyplinarnego dyskursu teoretycznego dotyczącego kwestii definiowania i delimitacji obszarów oraz przedstawiono uzasadnienie wagi opracowania i implementacji poprawnej, odpowiadającej realiom społeczno-ekonomicznym klasyfikacji obszarów. Część metodyczna przedstawia ewolucję i aktualne wersje klasyfikacji obszarów wykorzystywanych przez organizacje międzynarodowe, instytucje rządowe krajów pozaeuropejskich, instytucje i kraje członkowskie Unii Europejskiej. Przykłady pozaeuropejskich rozwiązań metodycznych obejmują dorobek czterech krajów o znaczącym doświadczeniu w tej dziedzinie oraz dwóch krajów o specyficznych uwarunkowaniach społeczno-kulturowych znajdujących swoje odzwierciedlenie w kryteriach definicyjnych. Analizę klasyfikacji obszarów stosowanych w Unii Europejskiej uzupełnia omówienie administracyjno-statystycznych narzędzi kategoryzacji obszarów, tj. klasyfikacji NUTS, LAU, NTS i TL . W części statystycznej omówiono konsekwencje zastosowania wybranych definicji i kryteriów delimitacji dla klasyfikacji obszarów w Polsce. Podsumowanie opracowania stanowi propozycja nowej koncepcji definicyjno-delimitacyjnej dla Polski.

2005; twarda; 272

Monografia ta ma pomóc w humanitarnym podejściu leczącego do właściwego postępowania terapeutycznego ze zwierzętami o nienormalnym zachowaniu się.Do lecznictwa zwierząt można wprowadzić termin wskazujący na leczenie psychiki, co by oznaczało zarazem, że zwierzęta towarzyszące są nią obdarzone przez naturę. Dowodem empirycznym na tak postawiony paradygmat jest skuteczność leków psychotropowych, a więc zmieniających stany psychiczne u leczonych nimi zwierząt. Zatem, idąc dalej tym tropem myślenia o zwierzęciu, godzi się podkreślić, że ma ono zdolność odczuwania, adekwatnego do zaistniałej sytuacji życiowej. Cały czas należy mieć na względzie zakres i głębokość oraz złożoność zdolności odczuwania różniące Homo sapiens od zwierzęcia towarzyszącego. W związku z tym zdecydowano o wyodrębnieniu postępowania farmakoterapeutycznego w zaburzeniach zachowania się zwierząt towarzyszących. Dla odróżnienie od psychofarmakologii człowieka przyjęto nazywać je farmakologią behawioralną. Do stosowania leków wpływających na zachowanie konieczne jest zrozumienie podstawowych problemów neurobiologicznych zwierzęcia dotkniętego takim zaburzeniem.

2012; twarda; 72

        Książka jest pierwszym wydaniem, obszernie omawiającym najważniejsze choroby roślin zielnych, krzewów oraz drzew parków i ogrodów. Powstała na podstawie wieloletniej pracy naukowej i dydaktycznej. Zawiera opisy około stu chorób, udokumentowanych barwnymi fotografiami, przedstawiającymi objawy chorobowe oraz oznaki etiologiczne. W wielu przypadkach chorób powodowanych przez grzyby uwzględniono mikroskopowe zdjęcia struktur morfologicznych patogenów. Opisy poszczególnych chorób obejmują nie tylko objawy chorobowe, lecz także etiologię czynnika infekcyjnego i sposoby zapobiegania oraz jej zwalczania. Opracowanie obejmuje choroby wywoływane przez czynniki abiotyczne (nieinfekcyjne) oraz czynniki biotyczne (wiroidy, wirusy, fitoplazmy, bakterie i grzyby). Książka przydatna jest dla pracowników ogrodów, parków, architektów krajobrazu oraz studentów i uczniów szkół ogrodniczych. Każda choroba znacznie zmniejsza efekt dekoracyjny, stąd potrzeba trafnej diagnozy i właściwego zapobiegania jej lub zwalczania. W szczegółowej części opisano choroby roślin zielnych, krzewów i drzew w nasadzeniach parków miejskich, ogrodów botanicznych, placów rekreacyjnych, skwerach i ogrodach przydomowych. Rośliny, usystematyzowano alfabetycznie, aby ułatwić czytelnikowi odszukanie właściwego gatunku. Opracowanie ,,Choroby roślin parków i ogrodów” podzielono na dwie części: I – Wprowadzenie i II – Część szczegółowa. Opisano nieinfekcyjne i infekcyjne czynniki chorobotwórcze oraz ich zapobieganie i zwalczanie, takie jak: wiroidy, wirusy, fitoplazmy, bakterie właściwe i grzyby z poszczególnych jednostek systematycznych.

2012; miękka; 312

Podręcznik jest adresowany przede wszystkim do studentów wyższych uczelni rolniczych specjalizujących się w zakresie techniki rolniczej. Obejmuje podstawowe zagadnienia dotyczące: budowy i działania silników spalinowych i pojazdów rolniczych oraz właściwości eksploatacyjnych ciągników i pojazdów. Podręcznik może być przydatny studentom kierunków przyrodniczych i technicznych, którzy szerzej interesują się ciągnikami rolniczymi i warunkami ich pracy, a także jako materiał pomocniczy w pracy dealerów ciągników i maszyn rolniczych oraz doradców rolniczych. Komunikatywność treści podanych w podręczniku umożliwia wykorzystanie go jako podręcznika pomocniczego w nauczaniu w średnich szkołach zawodowych.

2007; twarda; 115

Podręcznik przeznaczony jest dla lekarzy weterynarii oraz studentów Wydziału Medycyny Weterynaryjnej SGGW, którzy w ramach przedmiotu „Higiena zwierząt rzeźnych i mięsa” zaznajamiają się z badaniem i oceną mięsa zwierząt łownych, oraz w ramach przedmiotu fakultatywnego – „Choroby zwierząt łownych” – pogłębiają swoją wiedzę z tego zakresu. Adresowany jest również do myśliwych, którzy zobligowani są Rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 grudnia 2006 r. w sprawie przeprowadzenia szkolenia myśliwych (Dz. U. Nr 5, poz. 309 z 2007 r.) do wystawienia oświadczenia i przeprowadzenia oględzin tuszy odstrzelonego zwierzęcia.Zawarte w podręczniku informacje ograniczono tylko do najpotrzebniejszych lekarzom pracującym w zakładach skupu i przetwórstwa dziczyzny oraz badającym żywą zwierzynę drobną na wywóz za granicę.

2003; twarda; 211

Książka składa się z 9 rozdziałów, w których uwzględniono charakterystykę owadów szkodliwych, mechanizmy działania ważniejszych grup stosowanych insektycydów, mechanizm powstawania odporności na insektycydy u owadów, fizjologiczne, biologiczne, behawioralne i genetyczne mechanizmy odporności oraz metody wykrywania i przeciwdziałania temu zjawisku. Z książki mogą korzystać pracownicy naukowi i akademiccy zajmujący się ochroną roślin oraz osoby organizujące ochronę roślin rolniczych, ogrodniczych i ochronę lasu. Książka może być wykorzystana przez studentów i doktorantów wydziałów rolniczych, ogrodniczych i leśnych, a także przez biologów i specjalistów w zakresie ochrony środowiska.

2003; twarda; 123

Książka adresowana jest do organów Inspekcji Weterynaryjnej, producentów, myśliwych i projektantów z nadzieją, że opracowanie to przyczyni się do lepszego zaznajomienia z wykładnią obowiązujących przepisów, ich jednolitego zrozumienia, interpretacji i wdrażania. Książka zawiera rozdziały obejmujące: uwagi ogólne, postanowienia dotyczące importu do Wspólnoty, załączniki dotyczące m.in.: higieny personelu, pomieszczeń, urządzeń, higieny obróbki, rozbioru i operowania, badań pośmiertnych, kontroli zdrowotnej nad rozbiorem, znakowania, świadectwa zdrowia, magazynowania i transportu.

2004; miękka; 133

Jest to kompendium współczesnej wiedzy o podstawowych zasadach uprawy i wykorzystania kukurydzy. Wykorzystanie tej wiedzy umożliwi uzyskiwanie wysokich i ekonomicznie opłacalnych plonów. Poszczególne rozdziały zostały opracowane przez autorów o dużym dorobku naukowym i zawodowym oraz posiadających doświadczenie praktyczne w swoich specjalnościach związanych z produkcją kukurydzy w Polsce. Książkę szczególnie polecamy producentom kukurydzy. Wykorzystanie wiedzy zawartej w książce będzie sprzyjać uzyskiwaniu opłacalnej uprawy.

2007; miękka; 100

Opracowanie powstało na podstawie studiów i badań empirycznych, w których celem było zdiagnozowanie zastosowania Internetu w działaniach marketingowych największych przedsiębiorstw przemysłu spożywczego działających w Polsce. Książka składa się z 11 rozdziałów (studiów przypadku analizowanych przedsiębiorstw przemysłu spożywczego oraz ostatniego rozdziału stanowiącego syntezę badań). Głównym celem prowadzonych badań była analiza działań marketingowych podejmowanych w środowisku wirtualnym przez największe (znajdujące się na liście 500 największych) przedsiębiorstwa przemysłu spożywczego.

2007; miękka; 152

Agrobiznes stanowi jeden z najważniejszych podsystemów gospodarki narodowej, który obejmuje produkcję, przetwórstwo i dystrybucję żywności oraz produktów pochodnych. Integruje on wiele niezależnych od siebie, ekonomicznie wyodrębnionych podmiotów, wśród których dominują gospodarstwa rolnicze. W analizie gospodarczej, inaczej techniczno-ekonomicznej, uwzględniono trzy grupy zagadnień składających się na aktywność gospodarczą firmy: potencjał wytwórczy, produkcję i efektywność. Z tego zakresu przedstawiono wiele wskaźników służących ocenie przedsiębiorstw, zwłaszcza rolniczych. W ramach analizy finansowej opisano analizę wstępną i wskaźnikową dotyczącą sprawozdań finansowych: bilansu majątkowego, rachunku zysków i strat oraz rachunku przepływów pieniężnych, które są obowiązkowo sporządzane w jednostkach gospodarczych mających osobowość prawną. Wśród zagadnień dotyczących analizy strategicznej omówiono podstawowe metody analizy, które są pomocne przy budowaniu strategii działania dla przedsiębiorstwa. W tym zakresie uwzględniono analizę makrootoczenia, otoczenia konkurencyjnego oraz analizę zasobów strategicznych, czyli potencjału przedsiębiorstwa.Podręcznik adresowany jest przede wszystkim do studentów uczelni ekonomicznych, nieekonomicznych, słuchaczy różnych kursów specjalistycznych oraz praktyków gospodarczych. Autorka ma nadzieję, że książka ta będzie pomocna nauczycielom przedmiotów ekonomicznych w ich pracy dydaktycznej. Treści zawarte w opracowaniu wzbogacą również wiedzę praktyków gospodarczych zajmujących się analizowaniem przedsiębiorstw.

Najnowsza książka